Diskoøen//kvantur

Søndag aften efter service, alt er pakket og klar til 1,5 døgn på diskoøen. Øen der ligger 80 km fra Ilulissat og er på størrelse. Hotellet betaler benzinen hvis vi kommer hjem med 30poser Kvan en lækker plante hvor du praktisk talt kan bruge alt, bladende kan man tørre og bruge i desserterne, stilkene kan du skære ud og bruge rå eller sylte dem til forretter og desserter. På hotellet har vi bl.a. lavet kvan fromage og fyldt de rå stænger med souffle af kammusling som en forret.

Paw vores cykelsportsfanatiske morgenkok er skipper om bord på den lille båd der skal fragte os de 80 km sikkert tværs over fjorden gennem det is fyldte farvand. En tur der kan tage fra alt mellem 2 timer til 5 timer alt efter hvor tætpakket isen er på dagen. Vi slipper heldigvis hurtigt ud på åben hav og efter en times sejlads udbryder Simon pludselig HVALER HVALER og paw skynder sig at slukke motoren og vi sætter os ud på dækket for rigtig at nyde showet. Jeg tror godt jeg kan tale på alles vegne når jeg siger at vi i det øjeblik var lykkelig for at være netop det sted den aften. En gammel kending jeg tidligere har været ude at sejle med heroppe tager hver aften turister ud for at se hvaler og midnatssol for 995kr, ofte uden at se hvaler og her sidder vi i vores egen lille båd og får oplevelsen kvit og frit.

Ved 3 tiden ankommer vi til bestemmelsesstedet og gummibåden bliver sat i vandet. Paw og jeg + det meste af vores proviant sejler ind som de første og kort efter kommer også Simon og Gert, terrænet er helt uvirkeligt og man sidder med følelsen af at der hvornår det skulle være kunne storme en flok orker nedad de høje skrænter der omgiver vores lille lejr.

Vi får hurtigt gang i bålet og det medbragte kakao og hjemmelavede skumfiduser lavet på Grønlandsk honning der efter min mening dog smager lidt for kraftigt.

Slår teltet op mens Simon og Gert hiver en 4-5 torsk op af vandet på under en time, 2 dage senere laver vi på hotellet en appetizer på hotellet af den samlede kvan og torsken.

Vågner til duften af nystartet bål og kommer i tanke om vores medbragte æg og bacon, nu er bål mad jo sjældent en stor kulinarisk oplevelse, men i disse omgivelser går det nu alligevel direkte ind på førstepladsen over bedste måltider hidtil på Grønland. Ved 10 tiden går vi afsted for at samle de lovede 30 sække kvan, Men hvis man finder det rigtige sted kan man hurtigt samle 5 sække på 30-40 minutter, hvis du går ned på brættet med en sæk kvan får du 500kr i hånden, så det kan hurtigt blive en god besparelse for hotellet at sende en båd over for at samle til resten af året.

Vi går ind mod et vandfald hvor der eftersigende skulle være en tæt koncentration af kvan og det skuffer ikke, hverken kvanen eller vandfaldet, det er nogle helt vanvittige farve og det gør det svært ikke at hive en kliché frem fra rejsebogs klichéens skuffe, så det undlader jeg at gøre og lader billederne tale sit tydelige sprog.

Tilbage i lejren går tiden med at fiske og sove middagslur inden vi igen tænder op i bålet og sætter nogen ordenlige vovhunde af et sæt røde bøffer over og syde. Paw har dagen igennem haft net i vandet og da vi får halet det op sidder der 7-8 ørreder i hæderlig størrelse og spræller, ventende på dødsstødet.

Skriv et svar