Gori

Uplistsikhe
Borjomi

Sætter kursen mod Gori, arnestedet for den store leder Vissarionovich Dzhugashvili, også kendt som Stalin

His adoptive name Stalin means ‘man of steel’. Having isolated his political rival Trotsky, by 1927 Stalin was the uncontested leader of the Communist Party. In 1928 he launched a succession of five-year plans for rapid industrialization and the enforced collectivization of agriculture; as a result of this process some 10 million peasants are thought to have died. His large-scale purges of the intelligentsia in the 1930s were equally ruthless. After the victory over Hitler in 1945 he maintained a firm grip on neighbouring Communist states.

I Gori er der mange der eftersigende stadig er lidt vilde med ham, og de advarer direkte på Wikitravel mod at diskutere om ham med de lokale. Bliver på Facebook advaret mod løbske hunde i Gori, så med et vis spænding og min cykelpumpe parat, cykler jeg efter 80 begivenhedsløse kilometer ind i byen. Hundene holder tilsyneladende weekend, i hvert fald bliver jeg ikke angrebet. Det vil sige ikke før på det såkaldte hostel, hvor ejeren er helt enormt nærgående og kommer alt for tæt på min intimsfære. Jeg forsøger at lukke mig inde på min værelse, men det lader ikke til at genere den halvgamle madame der bestyrer stedet. Hun bruger da bare ekstranøglen til at lukke sig ind. Hun forstår ikke meget engelsk, så det er omsomt at forklare, at en lukket og låst dør betyder, at man bare gerne vil være alene. Hun sidder lidt for længe og stirrer på min computerskærm mens jeg ordner hjemmeside.

I aften er der Champions Leaque finale, så jeg går ud for at finde et passende sted at se kampen. Men byens pub er sporløst forsvundet, og stedet med det ellers lovende navn Sport Café inviterer denne aften til dans og musik. I stedet køber jeg en flok øl og lidt snacks og ser kampen på det lille fjernsyn på hostellet, der heldigvis, tænker jeg i mit stille sind, er mennesketomt – inklusive irriterende ejer.

Da der er spillet 41 minutter går alt i sort. Udenfor lyner og tordner det, men i kampens hede har jeg intet opdaget. Kigger ud over byen og alt er sort, – pis og lort for at sige det mildt, hvorfor lige nu? Vi skal hen til det 61. minut før strømmen vender tilbage. I sidste ende ser jeg Barcelona vinde – så alt er godt.

Uplistsikhe
Borjomi